Викањето не помага: Подобро пробајте ги овие 5 тактики

loading...

Кога ќе го започнете родителското патување, дури и не помислувајте дека може да викате на вашите деца. Па,тие се само прекрасни, мали бебиња, толку нежни и невини. Како што расте вашето слатко бебе, станува мало дете, па предшколска возраст, тоа посилно ги тестира вашите граници и трпеливост. Наскоро сфаќате дека не сте совршено трпелив родител.

Се  фаќате себеси како се расправате со тоа мало човече кое звучи многу зрело, но всушност е многу незрело во неговиот развој. Ве тестира на начини на кои не ни знаевте дека се  можни. Но, вашите деца се слични на вас на некој начин, по личност или темперамент. Овие заеднички карактеристики се дел од она што им олеснува да играат со вашето трпение.

Добрата вест е дека ние сме зрели возрасни и дека можеме да се извлечеме од лошите моменти и да се однесуваме правилно во стресна ситуација. Ова е она што треба да се запамети во тие моменти, кога ви доаѓа да викнете.

Сетете се дека децата се мали

Ова изгледа едноставно, но понекогаш тоа е многу потешко отколку што звучи. Целиот ден сме околу децата. Знаеме што значи нивниот мал јазик, знаеме што повеќето плачки и жалби му  сигнализираат. Колку е добро, тоа значи дека понекогаш забораваме колку детето е млоа и незрело.

Уште толку мали, нашите деца можат да сторат толку многу – да се искачат на разни места, да слушаат приказни, да цртаат и да играат. Меѓутоа, во текот на денот, тие мора да одат низ многу промени и да управуваат со комплексни човечки интеракции.

Во одреден момент, тие едноставно не можат и можат да се изгубат. Ова е моментот кога треба да се запомниме како нашите деца се мали и треба да им дозволиме тоа да го покажат. Само кога го имате ова на ум, тоа дава втор поглед на сите безумства и бељи.

Како автор на детската книга за развој, Џенет Линсбури, рече: “Во раните години, нашето најреално очекување е нереално. Ако лудилото го очекуваме, многу е полесно да останеме нормални и смирени “.

Контролирајте ги емоциите и со тоа бидете пример

И, се разбира, ова звучи многу полесно отколку што е. Ние сме доволно паметни да знаеме дека нашите деца учат од секој збор и процес што го гледаат од нас. Меѓутоа, во одредени периоди кога ќе пристигне жолта минута, може да биде многу тешко да се контролира.

Истражувањата покажаа дека децата, чии родители премногу енергично реагираат на детски бесмислености, имаат тенденција да го зголемат своето негативно однесување со текот на времето. Со други зборови, родителите кои не претеруваат, но наместо тоа покажуваат дека можат добро да ги контролираат своите емоции, навистина им помагаат на своите деца да ја стекнат таа вештина. Важно е да се напомене дека ова истражување беше направено кај многу мали деца (18-27 месеци), кога бесмисленоста е многу честа појава.

Ова ни кажува дека иако децата на оваа возраст се склони кон бес, заедно со нашите упатства и добри емотивни реакции, ова однесување не мора да биде норма за подолг временски период.

Броите за да се смири

Сите од нас барем еднаш слушнале совети , дека како родители, треба да броите до десет, со цел детето да се смири. Ова може да функционира, и да биде поефикасен трик со броење пред децата.

Тоа не е за тоа како да се ограничат емоциите на децата. На децата треба да им се даде шанса да го подобрат нивното однесување.

На пример, ако вашето дете прави нешто што е против правилата и не престане по неколку предупредувања од ваша страна, можете да почнете да броите. Кажете нешто како “Јас ќе бројам до три, а ако не запре качувањето на мебелот, можете да следи казна”.

Иако многу едноставна, а веројатно и се користи од страна на родителите, оваа тактика е ефикасна кај млади деца, бидејќи тоа одговара на нивниот ограничен рок на доспевање.

Ова им дава време за да ја проценат ситуацијата и третманот. Понекогаш забораваме дека децата треба повеќе време за да ги обработуваат информациите од нас. Ова им дава малку време да се размислува за она што го прави пред да ги преземе следните активности. Оваа тактика е за да ви помогне и вам, бидејќи можете да останете смирени.

Зошто викањето не функционира

Во моменти на нервоза, викањето обично излегува од устата како оган, а всушност не размислуваме за влијанието на таквата реакција. Размислете за тоа како се чувствувате кога некој друг возрасен вика? Жално е? Исплашен? Лут? Сега обидете се да ги ставите тие емоции во телото на едно мало дете. Не е пријатно искуство, нели?Истражувањата покажуваат дека луѓето имаат тенденција да се сетат на зборовите кои се зборуваат во неутрален тон, а не на оние кои се зборуваат со тажен тон. Од истражување и искуство, знаеме дека викањето е контрапродуктивно. Психолозите велат дека луѓето, вклучувајќи ги и децата, имаат повеќе проблеми со помнењето работи или когнитивната функција и кога нивните мозоци се преплавени со стресните емоции како што се вознемиреност или страв. Ова е причината зошто детето е помалку веројатно да ја исполни својата команда кога викате. Само знаејќи дека извикот неефективен може да биде доволен за да ве одведе пред да се појави вербално отпуштање.

Одвоите време за да се поврзете со вашето дете

Исто како и возрасните, децата понекогаш се однесуваат лошо кога се чувствуваат навредени од оние што ги сакаат. Кога се расправате со партнерот, дали сметате дека можете да направите сé што е можно најдобро на работа? Веројатно не. Децата се исти.Викањето не им помага на луѓето да се чувствуваат поврзани, но квалитетно време им помага како да го направат тоа.
Откако ќе помине напнатоста, ќе му помогне на детето да се ослободи кога повеќе време ќе поминете сами за да ги средите односите. Имајте на ум дека децата, за разлика од возрасните, тие немаат вербалната зрелост за да ви кажат дека требада поминат време со вас. Наместо тоа, можат да бидат малку бесни. Тоа треба да биде знак дека треба малку време за да се смири ситуацијата и ќе направите нешто што на  вашето дете му се допаѓа.
Играта е навистина најдобар начин за повторно поврзување со вашите деца.
Не мора да биде нешто големо – можеби само неколку минути од играње со играчки со коцки или слично. Ако вашето дете ужива да се плаши и да прави разни работи, тогаш малку работа на таковпроект може да биде хит. После тоа, ќе видите дека вие и вашето дете сте помалку напнати.
Со малку напор, контрола и добра стратегија, викањето нема да биде постојан аспект на вашето родителство.

Translate »