Да возиме одговорно, да ги одржуваме нашите патишта чисти!

Секој од нас забележал: патуваме надвор од градот, по нашите патишта, се соочуваме со една сурова реалност – отпадоци, амбалажи, кеси. Ѓубрето ги обложува рабовите на патиштата, се крие меѓу грмушките, па дури и го наоѓа својот пат во нашите живописни водни пејзажи. Тоа дава една мрачна слика, не само за нас, туку и за туристите кои ја посетуваат Македонија
Сведоци сме на невнимателниот чин на фрлање ѓубре од прозорците на автомобилите додека возиме, особено кога се патува надвор од границите на градот. Наместо одговорно да се задржи ѓубрето додека не стигнеме до корпа за отпадоци или до нашите домови, некои возачи избираат да го фрлат неправилно од прозорците на автомобилот. Дури и сметките за патарина го пронаоѓаат својот пат низ прозорецот, додавајќи го ѓубрето на нашите патишта. Но, време е за промена.

Во нашите колективни напори да создадеме почиста и поодржлива животна средина, голема улога играат и компаниите како Пакомак посветени на животната средина. Тие неуморно работат на управување и обработка на отпадот што го создаваме и играат клучна улога во собирањето, рециклирањето и отстранувањето на ѓубрето на еколошки начин. Кога даваме поддршка на вакви компании, и нивната мисија за почиста околина, придонесуваме и за економијата каде отпадот е минимизиран, ресурсите се зачувуваат и планетата има корист.

Значи, додека возиме секојдневно или патуваме надвор од градот, добро е да се има на ум мисија каква што повеќе години, на многу наврати ни ја доближува Пакомак. Да се направи свесен напор да се задржи ѓубрето додека не најдеме соодветно место за отстранување. Без разлика дали се работи за назначена корпа за отпад, објект за рециклирање или користење на одредени услуги, добро е секој да придонесе за почиста и позелена иднина.

Најпосле, возењето не е само за да се стигне до некоја дестинација, туку и влијанието што го оставаме зад нас. Да се вози со интегритет, почит и чувство на одговорност за животната средина, а сето тоа поддржувајќи ги иницијативите на компании како Пакомак, може да се направи разлика, со само еден мал чин во секојдневието.

Translate »