Во Германија цените на квадратите паѓаат, кај нас вештачки се креваат!

Новите податоци и петтиот последователен квартал на цените во рецесија укажуваат дека стабилизирањето на пазарот на недвижности ќе трае подолго од очекуваното.

Станбените недвижности во Германија, објавени на продажба, поевтинија во третиот квартал годинава во однос на вториот квартал, за 1,9 отсто.

Споредено со лани и минатите години, цените се за 6,3 отсто пониски, наведува „VDP“ во тековниот извештај.

„VDP“, инаку, ги вклучува најважните финансиски институции во Германија, како Дојче банк, Комерцбанк, покраинските државни банки и големите штедилници.

Така, почнувајќи од 2000-та година до денес, цените на становите и куќите се на најниско ниво во вториот квартал од 2023-та година, а статистичките податоци за третиот квартал сѐ уште не се готови.

Овој сооднос на цените е, на одреден начин, преседан, бидејќи станбената квадратура стана поскапа низ целиот свет.

Новите податоци и петтиот по ред квартал на цените во рецесија укажуваат дека стабилизирањето на пазарот на недвижности ќе трае подолго од очекуваното, а истото важи и за деловните простории.

„Заживување на пазарот се чекаше долго време“, изјави директорот на „VDP“, Јенс Толкмит.

Индексот на цените на недвижностите „VDP“ се базира на трансакции на повеќе од 700 банки и е попрецизен од анализата врз основа на огласи, бидејќи овие цени се предмет на промени во текот на преговорите меѓу продавачите и купувачите.

Економистите, имено, овој пад на цените на квадратурата во Германија го припишуваат на послабата побарувачка, што логично е последица на понеповолните кредити, општата криза и „надуените“ трошоци за изградба.

Треба да се напомене дека цените на недвижностите паднаа во седумте најголеми германски градови, за 1,3 отсто квартално и 5,7 отсто на годишно ниво, а највисоко во Франкфурт (9,1). Најмалку цените паднаа во Берлин (за 4,7 отсто).

Сè потешко е да се биде станар

За разлика од падот на цените на становите за продажба, немањето простор за домување и послабите набавки имаат негативно влијание на пазарот за изнајмување, се разбира, кога зборуваме за перспективата на подзакупците.

Во тој домен цените од третиот квартал се за околу 5,8 отсто повисоки од лани.

„Сè поизразениот недостиг на простор за домување и огромната побарувачка ги поттикнуваат цените за изнајмување“, рече Толкмит.

Сепак, особено остар е остриот пад на цените на комерцијалните недвижности, кои во третиот квартал се намалени за 10,6 отсто на годишно ниво.

Од 2009-та година, за прв пат во Германија, канцеларискиот простор е поевтин од станбениот простор.

Translate »