Зошто не треба да пиеме кафе наутро

loading...

Станувате наутро го фаќате ѓезвето и прво варите кафе. Не правете го тоа повеќе, немојте да пиете кафе на празен желудник. Ваквиот начин на живот не е добар за вашето здравје. Истражувањата покажале дака кога ќе испиете кафе на празен желудник, се лачат повеќе киселини, со што се зголемуваат ризикот од чиреви и хроничен гастритис. Исто така, со кафето на празен стомак доаѓа до отежната апсорпција на протеини во организмот, а тоа доведува до зголемување на ризикот од рак на дебелото црево и воспаленија.

Кафето наутро доведува и до зголемување на кортизолот-хормонот на стрес. Тој ефект се зголемува доколку пиете кафе на празен стомак, бидејќи храната делува на организмот така што го смирува, додека кафето обратно.

Кофеинот го попречува и лачењето на серотонин, хормонот на среќата. Ако пиете кафе гладни ќе почувствувате како ве крева и ќе се чуствувате енергично, но тоа кратко ќе трае. Потоа ќе се чувствувате како издуван балон.

Потоа, организмот постојано ќе ви бара кофеин како помош.

Translate »