Франција донесе закон за забрана на мобилните телефони во училиштата

loading...

Франција ќе наметне целосна забрана на учениците да користат мобилни телефони во основните и средните училишта во септември 2018 година, потврди францускиот министер за образование, цитиран од британскиот весник Daily Telegraph.

Телефоните веќе се забранети во француските училници, но од почетокот на следната учебна година на студентите ќе им биде забрането да ги користат , за време на ручек и меѓу часовите.

Наставниците и родителите се поделени за целосната забрана, бидејќи некои велат дека мора да “живеат во своето време”. Во Франција, околу 93% од учениците на возраст меѓу 12 и 17 години имаат мобилен телефон.

“Овие денови децата веќе не играат меѓу часовите, тие се постојано пред екранот на смартфоните и од образовна перспектива тоа е проблем”, вели францускиот министер за образование, Жан-Мишел Бланка.

“Целта е да се почитува правилата и законот. Употребата на телефони е забранета во училниците. Заедно со нашите наставници и родители, треба да најдеме начин да ги заштитиме учениците од губење на концентрацијата поради екраните и телефоните. Дали ќе ги забраниме мобилните телефони во училиштата? Одговорот е да, додава Бланш.

Истражувањата покажуваат дека значителен број ученици продолжуваат да ги користат своите мобилни телефони  на часот и примаат и праќаат повици или текстуални пораки. До 40% од казните се поврзани со употребата на мобилен телефон, вели Филип Турни, директор на училиште во Париз.

Тој додаде, сепак, дека ќе биде тешко да се прекине праксата без да се стави пред вратите на училиниците  школска вреќа, на пример.

Не е јасно како забраната ќе работи. Бланш пред тоа рече дека училиштата мораа да обезбедат шкафчиња за студентите да ги напуштат своите телефони за време на часовите.

“Во моментов работиме на оваа забрана и може да функционира на различни начини. Телефони може да бидат потребни за обука  или во итни случаи . Мобилните телефони ќе треба да бидат заклучени “, рече Бланш.

Претходно оваа година, тој рече дека ако француските политичари можеле да се разделат со своите телефони за време на седницата на владата, тогаш тоа е “можно за секоја група на луѓе, вклучувајќи ги и учениците. Практиката веќе се користи во многу француски “колеџи” или основни училишта.

“Кутија поставена на влезната маса очекува мобилни телефони. Никогаш не сум имал проблеми. Потребни се две минути на почетокот на секој час. Ова веќе се случуваше во основните училишта во кои работев во Париз “, рече професор со седиште во Руи-Малмазон, цитиран од Ле Фигаро.

Во друго училиште во Есон, учениците ги ставаат своите мобилни телефони во вреќи со свои имиња во канцеларија на влезот на училиштето и ги носат на крајот од денот. Но директорот на училиштето во Марсеј, јужна Франција, не е убеден во последиците од ова ” чудесното решение “.

Тој вели дека телефоните можат да бидат изгубени или украдени. “Доволно е да се исклучи на дното на ранецот”, додава наставникот.

Поранешните министри за образование во Франција се спротивставија на целосната забрана. Во 2011 година, Лук Шател, министер за образование во времето на Никола Саркози, изјави : “Употребата на мобилни телефони влезе во модерните секојдневни навики. Не можеме да ја игнорираме потребата за комуникација, особено помеѓу децата и нивните родители, што е неопходно надвор од училницата “.

Една од најголемите француски здруженија, Peep, веќе изрази скепса. “Мислам дека ова не е можно. Замислете средно училиште со 600 студенти. Дали ќе ги стават сите свои телефони во кутија? Како ќе ги чуваш? ” прашуваат од здружението.

 

 

Translate »