Нема веќе лажни профили со фотографии од нечиј лик, Фејсбук ќе воведе нова опција

loading...

Новости на  социјалната мрежа „Facebook“ Ќе започне со известување на корисниците дека некој објавил фотографија или видео со нив, дури и ако тие не се експлицитно означени на неа.

 

fb.dem0

Опцијата сѐ уште нема да се користи за земјите од Европската унија и Канада, но компанијата не објаснува зошто точно не ја нуди за овие 29 држави.

Една од главните цели на новата услуга е да не се овозможи кражба на идентитет – кога некој ќе ве постави како главна слика на профилот, вие веднаш ќе дознаете за тоа.

За таа цел ќе се користи системот за откривање на лице, познат од 2010 година. Тој исто така ќе се заснова на програма за слепи лица, претставена пред 2 години. Досега, таа ги идентификуваше објектите и кажуваше што е на сликата.

Корисникот кој е запознаен со програмата може да го внесе неговото или нејзиното име на фотографијата или да одбие да користи такво обележување. Ако фотографијата е достапна само за затворена група (на пример, гледана само од „пријатели“), известувањето за неа нема да биде испратено.

По желба, корисникот на социјалната мрежа може да го исклучи препознавањето на неговото лице на фотографии.

Translate »