Во овие 5 земји најдолго се живее

loading...

Во овие земји, луѓето живеат значително подолго од светскиот просек – и секоја земја има свој таен извор на виталност.

Истражувачите низ историјата пребаруваа за легендарната фонтана на младоста. И додека неопределената фонтана допрва треба да се најде, одредени места низ светот се појавија како центри каде што луѓето живеат значително подолго од просекот во светот (околу 71 година), и секој од нив има свој таен извор на виталност. Еве што откри извештајот за светско задоволство во 2017 година World Happiness Report, за причините зошто овие места изгледаат како да негуваат долговечност.

Јапонија

Благодарение на здравиот начин на исхрана, Јапонците сè наоѓаат на врвот на оваа листа. Живеат до 83 во просек, а Јапонија честопати ја нарекуваат “земја на бесмртници”, бидејќи на јужно-јапонските острови има повеќе од 400 стогодишници. Многу од кредитите за ова им се дава на локалната исхрана, која вклучува обилен тофу и сладок компир, како и мала количина риба. Активни социјални кругови меѓу постарите жители и силната заедница, исто така, придонесуваат за пониски нивоа на стрес и силно чувство на припадност. За да ги искористат овие придобивки доселениците треба да го научат јазикот,тоа е критично, изјави Даниеле Гати, извршен директор на Velvet Media и долгогодишен жител на Јапонија. “Јапонија има неверојатен квалитет на живот, ако можеш да ја поминеш јазичната пречка за подобро разбирање на менталитетот” – што е поинаква од западната култура отколку што мислат повеќето посетители, додаде таа. “Иселениците кои сакаат да се преселат тука треба сериозно да размислат за ставање голема распределба на времето за учење на јазикот. Тоа е клучот за интегрирање подлабоко во локалното општество и живеење на целосен и значаен живот “.

Шпанија

Шпанија е добро позната по својата „Медитеранска диета“ поради која луѓето живеат долг и здрав живот. Исхрана, богата со здраво маслиново масло, зеленчук и вино, долго време придонесува за долгогодишност на населението во Шпанија (во просек 82,8). Но, Шпанија има уште една тајна во својот ракав: сиестата.the siesta. Краток одмор/дремка земена во раните попладневни часови, често по пладневниот оброк.

Сингапур

Благодарение на превентивните здравствени мерки, животниот век во оваа земја драстично е зголемен во последните 30 години. ‘miracle’ healthcare system,

Сингапурците живеат подолго од било кога, или денес во просек од 83,1 години. Земјата има една од најниските стапки на смртност кај мајките и доенчињата во светот.

Швајцарија Мажите подобро живеат во Швајцарија отколку што било каде во светот, или 81 година во просек. Како една од најбогатите земји во Европа, пристапот до висококвалитетна здравствена заштита, силната лична безбедност и чувство на благосостојба придонесуваат за овој висок рангинг – со некои студии дури се укажува на високиот внес на сирење и млечни производи во земјата како водечки фактор. Иако земјата има многу доселеници, сепак можноста за прекрасни патувања во викендите низ целиот континент и поминувањето време на отворено во прекрасните Алпи влијаат на индексопт на среќа. Приватните училишта се “најдобри на планетата”, што ја прави Швајцарија привлечна за младите семејства.

WASSEN, GRAUBUENDEN, SWITZERLAND

 Јужна Кореа Јужна Кореја треба да биде првата земја што ќе достигне очекувано траење на животот од 90 години, според неодамнешните истраж

увања. Станува збор за силна и растечка економија, со широк пристап до здравствената заштита и понизок крвен притисок на граѓаните во споредба со западните земји.Земјата, исто така, има диета богата со ферментирана храна, за која се вели дека го намалува холестеролот, го зголемува имунитетот и го инхибира ракот. “Како целина, корејската храна е висока со влакна и со хранливи материи”

Translate »