Заев и Борисов заедно ќе ја одбележат годишнината од депортацијата на Евреите

Премиерот Бојко Борисов  учествува на денешната комеморативната церемонија   во Скопје по повод 75-годишнината од депортацијата на Евреите од територијата на Република Македонија. Во знак на сеќавање на жртвите од Холокаустот, бугарскиот премиер, заедно со премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, ќе  положи венец на споменикот на мртвите Евреи.

Бојко Борисов е првиот бугарски премиер кој учествува на годишнината од депортацијата на Евреите од територијата на   Република Македонија. Претставници на еврејската заедница беа присутни и во официјалната бугарска делегација на церемонијата. За време на посетата, се планираат билатерални разговори меѓу премиерите Борисов и Заев.

Претставниците на еврејската заедница во Република Македонија високо ја ценат посетата на бугарскиот премиер. Според нив, бугарските официјални власти покажуваат храброст, присуствувајќи на прославата за депортацијата на македонските Евреи. “Ова нешто се случува за прв пат – официјален претставник, при тоа премиер на Република Бугарија, да присуствува на комеморативна церемонија по повод депортацијата на Евреите. И тоа ќе се случи на местото каде започнала депортација – Монополот.

Тоа е историски настан и поздравуваме храброста и храброст на Борисов да дојде во овој ден во Република Македонија “, изјави з  во пресрет на посетата Горан Садикаријо, главен и извршен директор на Фондот на холокаустот и Меморијалниот центар на холокаустот во Скопје “Ветровите во Бугарија се менуваат. И веќе не се зборува само за спасувањето на бугарските Евреи, но и за депортација на оние од Тракија, Македонија и Пирот. Станува збор за над 11 000 Евреи”, додаде тој.

За македонските Евреи спасувањето на бугарските Евреи е светол пример во историјата на Втората светска војна, кој е резултат на заедничките активности на Бугарската православна црква, граѓанското општество и политичарите. Благодарение на овој чин, повеќе од 48.000 Евреи беа спасени “Бугарија има светла приказна која е поврзана со превенција на депортација, но треба да се гледа и другата страна на проблемот – депортација од окупираните територии. Не може да се зборува само за едното, треба да се раскажува и за другото.

Ние како еврејска заедница работиме со нашите колеги од Бугарија, за да  ја претставиме историската вистина за она што се случило во тоа време. Секогаш да спомнуваме за спасувањето на 48 000 Евреи, но и за депортација на над 11 000 Евреи “, изјави уште Садикаријо.

Translate »