8 работи кои вашето тело и мозок ги прават додека спиете

loading...

 

Свесни сте дека вашето тело бара спиење секоја ноќ – идеално e околу 7 до 8 часа за да функционира правилно и го одржува вашето здравје, но не сте свесни што се случува додека спиете. Ова се 8 изненадувачки работи што ги прави вашиот мозок и тело додека спиете.

  1. Вашата телесна температура опаѓа драстично до точка на која таа ги согорува калориите и ослободува мелатонин.
  2. Отровите се чистат. Додека одмарате, телото ги филтрира  отровите и ги чисти оштетените молекули .Процесот го подмладува телото и мозокот. Без соодветна доза на спиење, мозокот не може да се чисти од отровите.
  3.   Губите тежина. Преку ноќ  се потите и станувате полесни поради губење на теност. Не консумирате  храна, а за време на спиење телото ги регулира и хормоните на глад.
  4.   Сонувате околу 2 саати секоја ноќ
  5.   Станувате повисоки.Телото ја зголемува висината додека спиете. Кога лежите дисковите во рбетот  се ослободуваат од притисокот и малку ја зголемуваат вашата висина.
  6. Понекогаш  олабавните мускули ненадејно се стегнуваат ненемерно, создавајки импулсивни движења,  доволно за да ве разбуди.
  7.  Вашата кожа се подмладува.Колагенот- протеин кој придонесува за млада и здрава кожа се произведува во зголемено количество додека спиете.
  8. Се будите често.Ноќе се будиме многу пати,дури до 15 – секој час.Тоа се случува кога поминуваме во разни фази на спиење. Периодите на будност се обично толку кратки што не се сеќаваме на нив.
  9. ЗаклучокДобивање соодветна количество на спиење е основна компонента на добро здравје. Да ги зголемите вашите шанси за добар релаксиран  сон избегнувајте кофеин пред спиење, држете ја спалната темна и мирна.
Translate »