Вулканот Мерапи исфрли пепел во тек е евакуација на населението

loading...

Вулканот Мерапи во Индонезија утрово исфрли пепел и друг вулкански материјал во висина од 5.500 метри.

Нема информации за жртви, а локалната власт апелираше да се евакуира населението кое живее пет километри од кратерот.

Вулканот Мерапи на индонезискиот остров Јава висок е 2.968 метри и е најактивен од 500 вулкани во Индонезија. При последната ерупција на Мерапи во 2010 година загинаа 347 луѓе.

 Related image

Индонезија се наоѓа во така наречениот огнен појас на Пацификот каде се судираат тектонските плочи што предизвикува чести земјотреси и голема вулканска актвивност.

 

 

Translate »