Компир со кашкавал и шунка

СОСТОЈКИ:

  • 1 кг компири
  • малку масло
  • сол по вкус
  • 200 гр кашкавал
  • 100 гр шунка или сувомеснато по избор
  • 2 шолји павлака за готвење или бешамел сос

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Компирите излупете ги и исечкајте ги на ленти но не до крај, компирите треба да останат составени на дното. Премачкајте ги со масло со помош на четка, посолете и печете во рерна на 200 степени окполу 1 час.
  2. Дел од кашкавалот и шунката исечкајте на парчиња па редете во засеците на печените компири (шунка-кашкавал-шунка и така додека не ги наполните сите компири). Потоа прелијте сè со бешамел сос и посипете со останатиот рендан кашкавал.
  3. Запечете уште 20 минути на 200 степени и вашиот шведски компир е готов!Компирот може да се приготви и со сланина.

 

Translate »