Храна која ги расипува забите

loading...

Нема личност која не посакува блескава насмевка, но некои видови на храна имаат штетно дејство по нашите заби. За да го намалиме нивното лошо влијание, потребно е да ги препознаеме и умерено да ги јадеме, а потоа веднаш да ги миеме забите.

Во продолжение прочитајте за најголемите виновници, кои влијаат на промената на бојата на нашите заби:

Грицки

Најразличните видови на грицки се произведени од рафинирани јаглехидрати, кои се претвораат во шеќери и така стануваат извор на храна за бактериите кои ги обојуваат забите.

Кисели краставички

Ова е лоша вест за љубителите на овој кисел вкус. Токму киселината од краставиците може да го наруши забниот плак и да предизвика промена на бојата на забите.

Кафе и чај

Љубителите на кафе и чај би можеле да завршат со жолти заби, а тоа посебно важи за оние што претеруваат во уживањето на овие омилени пијалаци.

Сос од домати

Доматите со својата киселина, но и интензивна боја можат да предизвикаат потемнување и ерозија на забите.

Translate »