Која е најлошата храна што ја јадеме?
Светски познати медиуми кои се бават со храна и здрав начин на живот направија хаос кога објавија која е најлошата храна што ја јадеме.
Денес луѓето конзумираат отровна храна, понекогаш и во големи количини, и најчесто немаат поим што всушност јадат.. Таквиот однос со храната е причина за многу болести.
Една од овие намирници е чипсот, кој предизвика сензација во светот на храната, бидејќи од страна на индивидуални американските медиуми како што се “Natural news”, “Living traditionally”, “Healthy food house” го прогласија за нај отровна намирница на пазарот на храна во светот.
Многу луѓе се убедени дека чипсот е подготвен од компири.
Не би било ништо доколку оваа храна не ја трошат милијарди луѓе, и тоа во абнормални количества. Да, сите знаеме дека чипсот е нездрав, но дека е толку токсичен што апсолутно треба да биде исклучен од секојдневната исхрана, за тоа на никого не му е целосно јасно.
Ако е така, велат експертите, човештвото ќе престане да ја конзумира оваа канцерогена храна. Многу луѓе се убедени дека чипсовите се подготвени од компири, но како што тврдат овие медиуми, ова е далеку од вистина.
Како што тие пишуваат, во првата фаза на производството, состојки како што се компир, пченица, пченка и компирови снегулки се мешаат за да се добие тесто, кое потоа се обликува во калапи, за потоа да се пржи во врело масло и се суши.
Во последната фаза на чипсовите се додаваат засилувачите на вкус, кои самите по себе се токсични. Иако сите состојки за смесата се генетски модифицирани, бидејќи тие се поевтини и подостапни, а една од најопасните состојки не е додадена во процесот на производство, но е нус-производ на преработката.
Тоа е акриламид. Тоа е опасна канцерогена супстанца која одамна е познато дека предизвикува рак кај животните, а заправо во чипсовите го има во големи количини, далеку повеќе од дозволената стапка, наведуваат горенаведените медиуми.
За создавање на акриламид доаѓа при подготвување на храна која била термички обработена со печење и пржење, кои се особено присутни во чипсовите, бидејќи по печењето на висока температура се сушат на висока температура.