Блитвата е вистински мелем за телото

loading...

Блитвата треба да се јаде во што поголеми количини бидејќи е вистински мелем за телото, нагласуваа застапниците на народната медицина, а често го потврдуваат и официјалните истражувања.


Таа првенствено содржи лутеин и зеаксантин, карактеристични состојки што ги нарекуваат и „витамини за очите”. Овие состојки припаѓаат на групата каротеноиди, и делуваат на мрежницата на очите, спречувајќи ја макуларната дегенерација, која инаку е поврзана со стареењето, а во светот претставува најчеста причина за слепило. Во исто време, тие се корисни за епителните клетки кој одговорен за добра визија.
Освен што го чува видот, лутеин на кожата, исто така, и обезбедува заштита од УВ зраци. Анализите, инаку, покажуваат дека лицето ги содржи највисоките нивоа на лутеин во однос на целото тело, затоа што најчесто е изложена на сонце.
Во народната медицина, листовите блитва се користат за преврски на рани и чирови, а чорбички се даваат на оние кои страдаат од воспаление на мочниот меур и бубрезите. Обарената блитва со сецкан лук се користи како антибиотик, и ако додадете магдонос,ја стимулира уринарната екскреција и ја чисти крвта.

Translate »