Интервју со Никола Тони: Честа е голема да се отвори Андерфест фестивалот

loading...

Никола Тони е познат македонски тапанар, музички селектор, Ди Џеј и уметник. Роден во Охрид град кој потекнува со духовност и култура. Со неполни 20 годишна кариера станува член на групата Дамар, каде тропа тапани. Првиот албум го издава со групата Вентолин кој го носи по името на групата. Никола Тони нуди можности на музички развиток, како и достигнување на креативен начин на живот.

Никола Тони ќе ја има честа да го отвори UNDERFEST 2019 во петокот на 05 април, 2019-та година. Влезот за сите посетители е бесплатен.

  1. Од кога потекнува вашата љубовта кон перкусиите

-првата лубов  се појави кога бев на една журка која се одржуваше на плажата Градиште во Охрид  1999 година. Присуствував  на познатиот Дј и продуцент Дерик Меј каде  закључив  дека  би било добро да ги вметнам и моите тапани (перкусии)  во живо во  електронската музика со  што покасно се потврди  со многу работа и труд дека е возможно.

  • Дали можете да ни кажете нешто повеќе за вашите музички почетоци?

Првите почетоци започнаа во  1994 година кога почнав да тропам тапани со групата  ДАМАР каде свиревме авторска музика и паралелно работевме на живи настапи.Работевме заедно 7 години снимивме албум но неговото издание не ја виде светлата страна. Во 2001 година ја оформивме  групата  Вентолин каде тропав  тапани и вокал и издадовме албум под истоимениот наслов како што го носи името на  групата во склоп на списанието Маргина.Истата година се појави интерес  како музички  селектор   каде пуштав  музика  и паралелно работев на мојот перкашн перформанс во живо во склоп со елетронската музика.Во 2005 година почна и соработката  со продуценти ремиксери од цела европа каде во текот на овие години заедно издадовме 12 оригинални  песни и 25 ремикси  за неколку издавачки куќи каде и официално станав артист за  издавачот Дигитал Роом Рекордс од Виена.

  • Од 2001 година почнувате самостојна кариера, кажете ни каде се сте настапувале и кој настап ви останал во сеќавањето?

Не би мозел да издвојам некој посебен настап но накратко би рекол дека секој настап си носи своја одговорност посветеност и дисциплина пред се за да биде подобар од претходниот.

  • Како ја оценувате алтернативната сцена во нашата земја?

Алтернативната сцена претрпе многу во текот на овие години кај нас каде што моментално е доведена во фаза на изумирање .Априори во времето кога беше во својата алтернативна  експанзија би рекол дека како што беше алтернативниот музички животен стил и движење  во светот така беше и на ова подрачје би рекол за мала нијанска пониско во финансиска конотација.Трудот и работата  на музиката беше вредност каде денес сето тоа е донесено во еден престиж каде вредноста  на почитуванње  градациски  е  недозволива.

  • Во април оваа година ќе имате настап на фестивалот АНДЕРФЕСТ, односно ќе имате чест да го отворите фестивалот, како дојде до тоа и што мислите за овој тип на фестивал кој трае три дена и кој е целосно посветен на изведувачи од Македонија?

Ме радува тоа што ке се одржи еден ваков урбан прогресивен фестивал каде ќе можи да настапат  неафирмирани музичари и артисти  од сите сегменти на урбаната  култура.Пред се  со овој три дневен фестивал се испрака еден позитивен сигнал дека со добра ундерфест култура    ке направиме една  убава мултимедијална  слика за посeтителите . Честа е голема да се отвори Андерфест фестивалот  и благодарност до организаторите кои одлучија јас да бидам првенецот на ова урбано мултимедијално афирмирање.Ги поканувам сите посетители  да го посетат овој Ундерфест кој ке се одрзува во просториите на Јавна Соба  од 05 до 07 април  во Скопје и да направиме сите   заеднички една убава слика која ке стани традиција секоја година.

Artist at:  https://www.digital-room-records.com/wordpress/artists/

Check the latest tracks, mix’s & news! – Nikola Toni

FACEBOOK:

https://www.facebook.com/nikola.toni.5

BEATPORT:

http://www.beatport.com/artist/nikola-toni/266415

I TUNES:

https://itunes.apple.com/us/artist/nikola-toni/id527445409

TRAXSOURCE:

http://www.traxsource.com/artist/117601/nikola-toni

BEATPORT DJ:

http://dj.beatport.com/nikola-toni-266415

MIXCLOUD:

SOUNDCLOUD:

RESIDENTADVISIOR:

https://www.residentadvisor.net/profile/nikolatoni

AMAZON:

https://www.amazon.com/s/ref=ntt_srch_drd_B0084719NS?ie=UTF8&field-keywords=Nikola%20Toni&index=digital-music&search-type=ss

JUNODOWNLOAD:

http://www.junodownload.com/search/?q%5Ball%5D%5B0%5D=Nikola+Toni&solrorder=relevancy&list_view=tracks

Дамар:

https://www.facebook.com/groups/199675213551520/?ref=bookmarks

Вентолин:

https://www.facebook.com/groups/910925435615685/?ref=bookmarks

Promo video:Dj Casabella & Nikola Toni – Skin Trade (Oliver Narbona 2Seconds Remix)

Dj Casabella & Nikola Toni – Skin Trade (Oliver Narbona 2Secon…

Dj Casabella & Nikola Toni – Skin Trade (Oliver Narbona 2Seconds Remix) Label: Bembe RecordingsNikola Toni: Live Percussion – VocalVideoideography:KochovskiPhotography & Videoideography:Pece Nastesvki Techical Videoideography: Mishko SiljanoskiLight & Eqvipment:Malche Sound

Posted by Nikola Toni on Monday, May 9, 2016

 Nikola Toni  – interview  (O2 TV) 
https://www.youtube.com/watch?v=VLJOMQXCozM

Nikola Toni – Kulturno Leto Karposh  2017 – Live Percussion Set  –   http://karpos.gov.mk/vest/5367

 Video:  https://www.facebook.com/nikola.toni.5/videos/10213724203112825/

 Video:  https://www.facebook.com/nikola.toni.5/videos/10213725738711214/

Live Video:  Nikola Toni – Live Percussion :

Nikola Toni – Entertainment

Nikola Toni – Entertainment

Posted by Nikola Toni on Tuesday, October 23, 2018
Nikola Toni – Live Percussion

— Como Ritmo —🎺🎷🍺😎Nikola Toni – Live Percussion

Posted by Nikola Toni on Friday, July 20, 2018

Nikola Toni – Live Percussion

Posted by Nikola Toni on Saturday, August 18, 2018
Nikola Toni – Live Percussion

Nikola Toni – Live Percussion#phonerecording

Posted by Nikola Toni on Wednesday, September 5, 2018
Nikola Toni – Live Percussion

Nikola Toni – Live Percussion

Posted by Nikola Toni on Wednesday, August 8, 2018

Nikola Toni – Live Percussion

Posted by Nikola Toni on Sunday, August 12, 2018
Nikola Toni – Live Percussion – #diabloday

#Afro #Jazzy #Latin #VibesNikola Toni – Live Percussion – #diabloday

Posted by Nikola Toni on Thursday, October 4, 2018
#Afro #Jazzy #Latin #Vibes

#Afro #Jazzy #Latin #VibesNikola Toni – Live Percussion

Posted by Nikola Toni on Saturday, September 29, 2018
Nikola Toni – Live Percussion#diabloday

Nikola Toni – Live Percussion#diabloday

Posted by Nikola Toni on Sunday, August 19, 2018
Nikola Toni – Live Percussion

Nikola Toni – Live Percussion

Posted by Nikola Toni on Sunday, September 2, 2018

— COSY BAR Skopje —-Nikola Toni – Live Percussion

Posted by Nikola Toni on Thursday, November 29, 2018

Nikola Toni – Live Percussion#phonerecording

Posted by Nikola Toni on Saturday, September 8, 2018

Nikola Toni – Live Percussion#phonerecording

Posted by Nikola Toni on Saturday, August 25, 2018

Nikola Toni – Live Percussion #phonerecording

Posted by Nikola Toni on Tuesday, July 24, 2018

Posted by Nikola Toni on Wednesday, July 11, 2018
https://www.facebook.com/nikola.toni.5/videos/vb.1037962794/10211175621999890/?type=3

Opening Ohrid Summer Season 2016 😉

Posted by Nikola FromOhrid on Saturday, July 2, 2016

Nikola Toni – Live Percussion – Digital Room Records Nikola FromOhrid – Vinyl Vibes – ODaJa Lab —Opening Ohrid Summer Season 2016—

Posted by Nikola Toni on Sunday, January 22, 2017

Nikola Toni – Live Percussion – Digital Room Records Nikola FromOhrid – Vinyl Vibes – ODaJa Lab

Posted by Nikola Toni on Sunday, January 22, 2017
Translate »