Атлантик Група го дезинвестираше и последниот дел од спортската и активна исхрана

loading...

Атлантик Група го дезинвестираше и последниот дел од спортската и активна исхрана, со што компанијата продолжи со продажбата на нестратегиските операции.

Белград, 2 април 2019. – Атлантик Група заедно со долгорочниот партнер во дистрибуција на спортска и функционална храна, германскиот Genuportom, потпиша договор за продажба на бизнис области на спортска и функционална храна која ги вклучува брендовите Multipower, Champ и Multaben, кои во 2018 година беа 2,5 отсто од вкупниот приход од продажби Атлантик Група.

Ова е продолжение на корпоративната стратегија на дезинвестирање на не-стратешки бизнис операции во рамки на кои производствените погони за спорт и функционална храна се веќе претходно продадени на белгискиот Aminolabsu.

„Германската компанија Genuport, како поранешен дистрибутер, влегува во сопственост на пазарно етаблираните брендови со одлично познавање на пазарот и потенцијалните брендови кои се дел од сегментот на спортска и функционална храна и како таква таа беше логичен избор како партнер во овој процес. Ние веруваме дека Genuport ќе продолжи фокусирано и посветено да ги развива овие брендови кои бележат долга традиција и веруваме дека со знаењето кое го  имаат во областа на дистрибуција ќе допринесат за уште подобро позиционирање во овој брзо-растечки сегмент од пазарот “, изјави заменик-претседателот на Атлантик Група за корпоративни прашања Невен Вранковиќ, додавајќи дека износот на трансакцијата и двете компании се третира како деловна тајна.

Multipower е повеќе од 40 години препознатлив бренд и еден од лидери на пазарот во Европа за спортска и функционална храна, познат по своите висок-квалитетни производи и протеински додатоци за спортисти и аматери. Дел е од системот на Атлантик Група од 2005 година, со придружните брендови Champ и Multaben познати на германската и пошироката европска публика. Genuport е една од водечките германски компании за дистрибуција со долга референтна листа на партнерските компании како Wandera, Mondeleza, Snyder’s Lancea, Weetabixa и многу други.

Translate »