Топењето на ледот на Арктикот откри пет нови острови (ВИДЕО)

loading...

Руската морнарица соопштила дека на експедиција неодамна открила пет нови острови кои настанале по топење на глечер.

Истражувајќи за време на експедиција во август и септемвр, пронашле пет нови острови, па на карта ги исцртале, но се уште не се именувани.

Според извештајот од минатиот месец, Арктикот во период од 2015 до 2019 загубило повеќе лед од било кој друг период досега, откако се мери.

Русија во последните години отвори голем број воени и научни бази на Арктикот, а интересот за регионот се зголеми уште повеќе, бидејќи глобалното затоплување предизвика појава на нови патни правци и со тоа пристап до недостапни минерални ресурси.

За време на експедицијата, руското Министерство за одбрана објави дека пронајде пет нови острови во Заливот Залив, во близина на Нова Земја, голем планински архипелаг со два главни острови.

Translate »