Д-Р ЈАНКОВИЌ ЗА КОРОНАТА ВО СРБИЈА: АКО БИДЕМЕ НЕСЕРИОЗНИ, НЕ ЧЕКА СЦЕНАРИО КАКО ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Српскиот имунолог Срѓа Јанковиќ зборуваше на темата коронавирус во утринската програма на ТВ Пинк.

Според најновите информации, вкупно 11.741 потврдени случаи на КОВИД 19 се регистрирани во Република Србија до 15 часот на 6 јуни 2020 година. Од последниот извештај, тестирани се примероци од 3.124 лица, од кои 74 се позитивни.

390 лица се хоспитализирани, додека на респиратор има 12 пациенти.

– Растојанието е најважната мерка. Целта е да се интегрираат превентивни мерки во секојдневниот живот – вели Јанковиќ и се осврна на познатото прашање кога ќе ја симне маската.

– Ќе ја носам маската дури и по симболичкото отстранување, во ситуации кога е целисходно – вели д-р Јанковиќ.

– Се препорачува растојанието да биде метар, а по можност до 2 метри. Свесни сме дека е тешко да се спречат контакти во вакви ситуации, но ако тие се драстично намалени или одржуваат оддалеченост, нема простор за поголеми жаришта – вели тој и предупредува, ако постапиме како да нема вирус, не чека сценарио на Северна Македонија.

Translate »