ЊУЈОРК ОПУСТОШЕН, 420.000 ЛУЃЕ ГО НАПУШТИЈА ГРАДОТ

loading...

Улиците во Њујорк ги паметат многумина по своите жолти такси, но овие денови обележјето на градот е различен вид – камиони за селење.

Според истражувањето, 420.000 луѓе го напуштиле Њујорк само од март до мај. За град со повеќе од осум милиони жители, тоа не изгледа многу, но на југот на Менхетен, околу пет проценти од становите се празни, а во скапите населби, скоро половина од становите се веќе празни, пишува „Сибиз“.

„Вие живеете во градот затоа што сакате да бидете во градот. Но, кога сè е затворено и исчезнува, целата култура на живот, ресторани, паркови… Тогаш е многу тешко ”, вели Алисон Бернштајн.

Таа е агент за недвижнини и истакнува дека никогаш немала толку многу работа.

„Нашиот бизнис цвета! Во споредба со минатата година, имаме уште 350 проценти повеќе барања од избувнувањето на пандемијата“, посочува Бернштајн.

Сепак, додека луѓето сакаа да го најдат своето место во Њујорк, сега тоа е обратно – тие сакаат да заминат.

Луѓето заминуваат не само заради присилната стагнација, туку и затоа што Њујорк отсекогаш бил скап град, а заради корона-кризата, многумина веќе не можат да си дозволат да живеат во градот. Многу луѓе ги загубија своите работни места преку ноќ, а многумина веќе се подготвуваат да заминат.

Translate »