ФОТОГРАФ СНИМИ СВЕТЛОСЕН ФЕНОМЕН

loading...

Ако некогаш сте виделе предмет како личи на огромна црвена медуза на небото за време на грмежи, не халуцинирате или не сте виделе вонземјани.

Овој феномен на светлина е всушност форма на молња, односно електрично празнење, кое често има црвеникава или портокалова боја и оттука и името „Red Sprites“, пренесува Танјуг.

За разлика од обичните молњи, овие се појавуваат многу високи, помеѓу 50 и 90 километри над громобранските облаци и имаат различни форми и типови светлина, според Европската вселенска агенција.

Тие тешко се фаќаат со камера, бидејќи нивниот изглед трае само неколку милисекунди и тие често не се забележуваат со голо око, туку само со специјални камери.

Сепак, фотографот Стивен Хамел, кој е специјализиран за фотографирање на ноќното небо, успеа да фотографира спектакуларна фотографија од овој необичен светлосен феномен на 2 јули во Тексас.

Хамел рече дека годинава снимил вкупно 70 часа видео материјал и фотографии и „фатил“ околу 70 „Red Sprites“, а половина од нив биле за време на само едно невреме.

Некои од нив, како што е фотографиран од Хамел, имаат форма на медуза и личат на вселенски брод.

Таквите небесни медузи можат да бидат големи, а онаа што ја фотографирал Хамел, веројатно била долга околу 50 километри.

„Колку е посилно невремето и колку создава повеќе грмотевици, толку е поголема веројатноста дека ќе се појави феноменто, рече Хамел.

Translate »