Обични но исклучително лековити намирници!

Ако некој во семејството има висок крвен притисок или рак, што почесто изберете храна што ќе ги спречи овие болести.
Домати, грав и особено тиква многумина сметаат дека се обична храна што ја јадат без многу задоволство. Ако знаевте што лекуваат, немаше да мислите така!
Ако некој во семејството има рак


Антиоксидантниот ликопен, кој се наоѓа во поголеми количини кај доматите, ефикасно го намалува ризикот од рак на белите дробови, желудникот и простатата.
Антиоксидантните својства на ликопенот исто така можат да ги заштитат имуните клетки од деструктивните слободни радикали, молекули кои можат да ги оштетат клетките и ДНК. Доматите со малку маслиново масло помагаат ликопенот полесно да стигне до крвотокот.

Zaum lesnik

„Неколку лешници за спречување на мозочен удар“.

Ако имате висок крвен притисок


Лешниците се биолошки активни стероидни алкохоли од растително потекло. Тие се ценети за нивната способност да спречат кардиоваскуларни заболувања и тумори. Олеинската масна киселина е исто така одлична хранлива состојка за лекување. Работи на намалување на крвниот притисок, како и на спречување на срцеви и мозочни удари.
Ако планирате да изгубите тежина


Ако планирате да изгубите тежина, не заборавајте да вклучите тиква во вашата исхрана. Тоа е нискокалорична храна и многу здрава. Особено се препорачува за оние кои страдаат од ревматизам, гихт, воспаление на уринарниот тракт, бубрезите и жолчката. Облога од свежо рендана тиква се користи за ублажување на болката од проширени вени.
Ако имате семејна историја на срцеви заболувања


Исхраната богата со грав може да го намали ризикот од срцеви заболувања и одредени видови на рак, според упатствата за здрава исхрана на американската влада. Патем, гравот е добар извор на протеини, и за разлика од другите извори на овие хранливи материи, тој има малку маснотии и не содржи заситени масти и холестерол.

„Една порција грав обезбедува 20% од дневните потреби од растителни влакна.


Една порција грав обезбедува 20 проценти од дневните потреби на влакна. Истражувањата покажаа дека луѓето кои јадат грав добиваат повеќе од овие клучни хранливи материи отколку луѓето кои не консумираат грав.

екран.мк

Translate »