На светот му се заканува уште „посмртоносна пандемија“ во 2021 година, но тоа не е единствениот проблем со кој ќе се соочиме

loading...

Според претседателот на Светската програма за храна на ООН, околу 30 земји би можеле да влезат во услови на глад, а некои земји веќе се соочуваат со тоа.

Тој вели дека во моментов треба да се фокусираме на „ледените брегови“, а тоа се сантите мраз се глад, дестабилизација и миграција

Ако мислите дека 2020 година е лоша година, тогаш подобро да се подготвите за 2021 година – експертите велат дека работите ќе се влошат и дека ќе бидеме погодени од уште поубиствена пандемија.

Ковид-19, економски колапс, отпуштања, конфликти – не смееме ни да замислиме што не чека до крајот на ова, а експертите предупредуваат дека нè чека нова катастрофа – „глад од библиски размери во 2021 година“.

„Светот на работ на пандемија на глад“

Така тврди добитникот на Нобеловата награда за мир за 2020 година, Дејвид Бисли, претседателот на Светската програма за храна на ООН. Според него, светот е на „работ на пандемија на глад“.

Светот во кој живееме е исклучително сложен уред. Сè е поврзано. Сè е избалансирано. Сè – без разлика дали станува збор за глобални берзи или ланци за снабдување – е дел од сеопфатен меѓусебно поврзан систем. Како резултат, пандемијата „ковид-19“ и низата еколошки катастрофи доведоа до нови проблеми.

Бегалските кампови се преполни, нивните жители ги напуштија своите домови, земјоделците ја напуштаат земјата поради недостаток на работна сила, семе и храна – и голем дел од засадените култури секнаа заради сушата или уништени од невреме, град … – Се влошува и нашата најтешка работа допрва доаѓа – рече Бисли.

Бисли рече дека светските лидери мора да бидат предупредени за „оваа трагедија со која се соочуваме – кризи што навистина ќе бидат извонредни во текот на следните, кој знае, од 12 до 18 месеци“.

„На крајот, долгорочните последици од оваа пандемија – како и сите претходни пандемии – едноставно не се познати за оние кои мораат да ги издржат“, рече професорот по политички науки Ендру Латам.

Глад, дестабилизација, миграција

– 2021 година ќе биде многу лоша година. Нема да имате доволно пари да ги финансирате сите проекти што сте се финансирале историски. Во моментов, ние навистина треба да се фокусира на “санти мраз”, а тос се глад, дестабилизација и миграција – предупреди Бисли.

Според него, меѓународните напори за зајакнување на глобалната економија само го одложија почетокот.

Во 2021 година, повеќето луѓе во светот ќе забележат зголемена цена на храната и празни полици, а околу 270 милиони луѓе ќе гладуваат.

Пандемиите ги менуваат ставовите на општеството кон светот, влијаејќи врз рамнотежата на силите меѓу народите.

Чумата го уништи Римското Царство во последните денови. Од неговата пепел растеше христијанството, феудализмот и концептот на лични слободи.

Црната смрт во средниот век го создаде концептот на работничките права, средната класа и ставот дека технологијата може да реши многу проблеми.

Ковид-19 не е толку фатален како овие претходни пандемии, но може подеднакво да го разниша светот.

– Ковид-19 може да ја забрза веќе тековната геополитичка промена во рамнотежата на силите меѓу Соединетите држави и Кина и се чини дека го забрзува разоткривањето на одамна воспоставените обрасци и практики, со последици што можат да влијаат на иднината на канцелариите во кулите, големите градови и масовен транзит – рече професорот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Translate »