СОВЕТИ НА ЕДЕН ОД НАЈДОБРИТЕ ПСИХОЛОЗИ: “Најбрзиот пат до неуспех е желбата да им се допаѓате на сите”

Михаил Литвак е лекар, психотерапевт и еден од најпознатите психолози на меѓународно ниво. Тој е исто така првиот човек кој развил систем наречен „Психолошко аикидо“ и првиот што го користел. Според докторот е важно да ја разбере околината и самиот себе.

Следниве совети од литвански лекари ќе ви помогнат да решите многу животни ситуации:

1. Ако човек не може да каже ништо добро за себе, и сака да каже нешто, тој почнува да зборува лошо за другите.

2. Залак наука, а не грло на соседот, ако навистина сакате да гризете нешто.

3. Депресивна состојба е дадена на лице да размислува за себе.

4. Никој никогаш не отфрла, само некој оди напред. Оној што престанал се смета себеси за отфрлен.

5. Ако мислите добро за себе, зошто ви треба некој друг да мисли добро за вас.

6. Прави што сакаш и не барај дозвола. Вие нема да ја добиете.

7. Способноста добро да се сака и толерира осаменоста е показател за духовна зрелост. Даваме се од себе кога сме осамени.

8. Незрела личност често знае, но не може. Зрелиот не само што знае, туку знае и како. Затоа, незрелата личност критикува, а зрелата дејствува.

9. Не го знам патот до успехот. Но, го знам патот до неуспех – тоа е желбата да ги задоволам сите.

10. Не постои машка или женска логика, постои способност или неможност да се размислува мудро.

11. Дали сакате да го познаете вашиот главен непријател? Погледни се во огледало. Борете се со него и другите ќе побегнат.

12. Постигнете успех – навредите ќе поминат.

13. Пријатно е да разговараме со пријатели, корисно со непријатели.

14. Постои само една валидна причина за престанок на работниот однос и престанок на работниот однос – неможноста за личен раст во дадените околности.

15. Само радоста треба да се споделува и со пријателите и со непријателите. Пријателот ќе се радува и непријателот ќе се вознемири.

16. Не бркајте среќа, и ќе најдете место каде што живее. И среќата ќе те најде сама по себе. Можам да ти го кажам местото каде што живее твојата среќа – во тебе. И патот до него е максимален развој на сите нечии способности.

17. Среќата е „нус-производ“ на правилно организирана акција.

Translate »