Цените на златото би можеле да достигнат рекордни нивоа

Цените на златото имаат простор за понатамошен раст во атмосферата на банкарската криза, додека се чека нова одлука на ФЕД за каматните стапки.

Рекордно високите цени на златото наскоро би можеле да станат реалност.

„Побрзиот пресврт од страна на ФЕД за зголемувањето на каматните стапки веројатно ќе предизвика нов скок на цените на златото поради потенцијалниот понатамошен пад на американскиот долар и приносите на обврзниците“, изјави Тина Тенг од фирмата за финансиски услуги CMC Markets за CNBC.

   

Таа очекува златото да се тргува помеѓу 2.500 и 2.600 долари за унца.

Инвеститорите се пренасочија во злато и државни обврзници бидејќи акциите на банките беа погодени од затворањето на Банката на Силиконската долина и падот на Credit Suisse.

Златото се тргува по 1.940,68 долари за унца. Во понеделникот надмина 2.000 долари и го достигна највисокото ниво од март 2022 година. Златото порасна за околу 10% од почетокот на март кога се случи кризата во SVB.

Највисокото ниво на златото на сите времиња беше 2.075 долари во август 2020 година, според податоците на Refinitiv. Побарувачката од централните банки веројатно ќе обезбеди дополнителен опасен ветер.

„Постојаното купување злато од централните банки е добар знак за долгорочните цени“, рече извршниот директор Ренди Смолвуд од Wheaton Precious Metals, компанија за стриминг на благородни метали.

Мислам дека е многу веројатно дека ќе забележиме силен раст на златото во наредните месеци. Се чини дека ѕвездите се согласуваат за златото, кое наскоро би можело да достигне нови високи нивоа.

Smallwood предвидува дека цената на златото ќе достигне 2.500 долари.

Според Светскиот совет за злато, побарувачката за злато се зголеми на 11-годишно ниво во 2022 година, благодарение на „колосалното купување на централната банка“. Минатата година централните банки купија најмногу во 55 години 1136 тони злато.

Кон крајот на март, Fitch Solutions предвиде дека златото ќе достигне највисоко ниво од 2.075 долари „во наредните недели“. Компанијата ја засноваше перспективата на „глобалната финансиска нестабилност“, додавајќи дека очекува златото „да остане покачено во наредните години во споредба со нивоата пред Ковид“.

„Мислам дека е многу веројатно дека ќе видиме силен настап од златото во наредните месеци. Се чини дека ѕвездите се усогласуваат за златото наскоро да достигне нови врвови“, рече еден аналитичар.

Крег Ерлам, висок пазарен аналитичар во менувачницата Оанда, се согласува со позитивните изгледи на Фич.

„Мислам дека е многу веројатно дека ќе видиме силен настап од златото во наредните месеци. Се чини дека ѕвездите се согласуваат за златото наскоро да достигне нови врвови“, рече тој.

„Каматните стапки се на или блиску до својот врв, намалувањата сега се поставуваат порано од очекуваното поради неодамнешните случувања во банкарскиот сектор“, рече Ерлам, кој додаде дека мисли оти динамиката ќе ја поттикне побарувачката за злато, дури и ако се совпадне со помек долар.

Инвеститорите внимателно ги следат следните потези на Федералните резерви и нивното влијание врз цените на златото.

ФЕД го започна својот дводневен состанок во вторник, каде се очекува да одобри зголемување на каматните стапки за 25 базични поени во среда, иако прогнозите се разликуваат меѓу аналитичарите.

„Сè на сè, Банката на федерални резерви ќе мора да избере помеѓу поголема инфлација или рецесија, кои и двете се позитивни за златото“, рече Ники Шилс, шеф на стратегијата за метали во фирмата за благородни метали МКС Памп. Таа предвидува дека златото ќе порасне до 2.200 долари за унца.

Послаб долар би можел да ги поддржи цените на златото, според главниот аналитичар на HSBC за благородни метали Џејмс Стил, кој очекува зголемување од 25 базични поени од ФЕД.

Translate »