Предлог за филм во недела навечер – “Wind River”

loading...

 

За недела навечер , топло ви го препрачуваме трилерот ” Wind River”.  Моќен филм, уметнички дотеран, со дејствие кое веднаш ќе ве зграпчи. Филмот доби одлични оценки од публиката , но и критиката.  Постојат гласини дека филмот може да добие и по некоја  номинација за Оскар.  Премиерата ја имаше на Sundance фестивалот, a  неверојатно  брзо влезе и во европските кина. Се работи за трилер од “старата школа”, какви , за жал, има се помалку.  Дејствието е сместено во индијански резерват, во снежна недојдија во Вајоминг,  во која се случува шокантно убиство, за кое нормално е повикана  млада и неискусна   агентка од ФБИ.  Атмосферата посетува  помалку на “Fargo ” и “True detective”, но , сепак, се работи за оригинално дело, со свој сопствен  емотивен набој. Дополнителен плус е индијанскиот дел од  приказната, која е потисната и заборавена  од прегласните афро-американски и латино теми и филмови кои го преплавија пазарот. Мораме да признаеме дека одамна не сме виделе вака занаетски направен трилер. Во главните улоги се одличните : Jerremy Rener и Elizabeth Olsen. Режисер е  Stefano Sollima.

 

Translate »