Братот и сестрата Шол најпознатите студенти -борци против Хитлер, ѕверски беа убиени

loading...

Братот и сестрата  Ханс и Софи Шол беа меѓу најпознатите борци на отпорот кон нацистите, кои се спротивставија со делење летоци против Хитлер и пишување слогани. Нивните акции ги платија со своите животи пред 75 години.

“Слобода”. Тоа беше зборот што Софи го напиша на задниот дел од обвинението. Истиот збор беше пронајден на летоците што заедно со нивниот брат и други членови на движењето” Белата роза”ги делеше во Минхен, повикувајќи на отпор кон нацистичката диктатура на Хитлер.

По неколку месеци фрлање летоци под превезот на ноќта и пишување анти-хитлерови слогани на ѕидовите, Софи и Ханс беа конечно уапсени. На судењето со познат исход, братот и сестрата Шол беа осудени на смрт и погубени на 22 февруари 1943 година. Пресудата беше извршена на гилотина.

Осудени на смрт и убиени со гилотина

Тогаш, 21-годишната Софи била прва обезглавена во затвор Stadelheim во Минхен, а потоа и 24-годишниот Ханс. Неговите последни зборови пред егзекуцијата беа: ” Да живее слобадата” – реченица која влезе во историјата.

Нивната судбина беше запечатена само четири дена претходно, на 18 февруари, кога дистрибуираа летоци на Универзитетот во Минхен, каде што Ханс студирал медицина, и Софи биологија и психологија. Тоа беше шестиот флаер на “Бела роза”.

“Во име на целиот германски народ, бараме владата на Адолф Хитлер да ни ја врати личната слобода, најскапото нешто што го поседуваат Германците”, се вели во шестиот и последниот судбоносен леток.

Училишниот учител Јакоб Шмид ги видел како споделуваат летоци во универзитетската зграда и за ова го информирале Гестапо. Софи и Ханс беа уапсени истиот ден, по што следеа и апсења на други членови на “Бела Роза”.

Два дена подоцна, 33-годишниот Кристоф Пробст, татко на три деца, беше уапсен. Тој беше убиен истиот ден како и братот и сестрата -Шолс. Во текот на следните месеци, нацистите ги убија членовите на движењето на отпорот, Александар Шорел, Вили Граф и Курт Хубер, професор кој беше автор на шестото и судбинско упатство.

“Биди пламен”

Агентите на гестапо Антон Малер и Роберт Мор одделно ги испитувале братот и сестрата со денови. Тие ѕверски беа мачени .Само откако Софи дознала дека нејзиниот брат се изјаснил за виновен, била подготвена и таа да го стори истото.

“Не жалам за моите постапки и ги прифаќам последиците”, рече Софи.

Теологот Роберт Zoske во книгата “Flamme sein” (Бидете пламен), неодамна објавената биографија за Ханс Шол и “Бела Роза”, вели дека залагањето за праведност братот и сестрата го научиле од своите либерални, протестантски родители. Нивниот татко Роберт одбил да носи оружје во Првата светска војна и служел во медицинска нега, а мајката Магдалена била медицинска сестра.

На родителите им беше дозволено да ги видат децата пред нивните егзекуции. Апликациите за помилување биле одбиени. Сестрата и брат Шол и Пробст завршија на гилотина во пет часот попладне.

Пресудата била позната пред судењето. “Властите бараат да се донесе пресуда за неколку дена, а извршувањето било извршено наскоро потоа”, беше директива што судот ја прими пред првата седница.

“Ние сме твојата лоша совест”

Судскиот процес го водеше познатиот нацистички судија Роланд Фрајслер, кој намерно дојде од Берлин до Минхен. Сведоците го опишаа како “жестока личност која викала и урлала додека не му пукне гласот”.

До апсењето на Софи и Ханс на тоа судбоносно утро на 18 февруари на универзитетот, Гестапо не успеа да пронајде тајно движење на отпорот.

По ужасниот пораз на германската војска во Битката за Сталинград во 1942 година и смртта на стотици илјади војници, “Бела Роза” ги зајакна своите активности. Целта беше да се започне бран на отпор кон нацистичкиот режим.

“Ние нема да молчиме, ние сме ваша лоша совест. “Белата ружа нема да ви даде мир”, тоа беше содржината на четвртиот леток.

Имаше и повик: “Копирај и сподели понатаму”.

Translate »