Видео: Првиот филм на Бред Пит беше со Милена Дравиќ

loading...

Во американскиот филм од 1988 година, “Темната страна на сонцето”, Милена Дравиќ ја играше улогата на Емили Клејтон, неподвижната мајна на  Рик, кој тогаш го играше не толку познатиот Бред Пит. Улогата на нивната куќна помошничка Нина беше доверена на Горица Поповиќ.

“Тој беше млад, слаб и како пиле, но дури и тогаш тој беше голем професионалец. Одлично ја одигра улогата на момче кое не смее да биде изложено на сончева светлина. Тој дојде да се лекува кај  еден од нашите билкар и таму ја најде  љубовта ” ијзавила  во тоа време, актерката.

 

 

“Тоа не беше голема улога, но јас сум среќна што имав можност да играм во истиот филм со голема ѕвезда како Бред Пит. Јас дури и немам слика со него. Тоа е многу лошо, но филмот се задржа на VHS касета”, изјави Горица присетувајќи се на снимањето на ова филмско остварување.

 

Директорот Боза Николиќ го избра Бреда Пит меѓу 400 кандидати за кастингот во американската компанија Метро Голдвин Мајер.

 

“Жал ми е да се каже, но  нема да се роди таква глумица. Она што таа го направи беше феноменално. Таа направи околу 100 улоги и во сите филмови играше главна улога. Знаете, има луѓе кои имаат повеќе улоги од Милена, но никогаш не биле забележани.  Голема трагедија се случи за српскиот филм … Таа ја играше мајката на Бред Пит и прекрасно соработувале. Таа веднаш виде дека тој беше добар актер и многу го почитуваше. Предвиде дека ќе биде светска ѕвезда“ рече таа присетувајќи се на оваа соработка.

 

 

Милена Дравиќ почина ноќеска на возраст од 79 години. Таа беше една од најголемите актерки на Србија и Југославија.

Translate »