Оваа држава „дели“ бесплатни куќи

loading...

Јапонија има многу празни куќи затоа што населението старее, и се намалува бројот на жители.

По ова остануваат празни градови и села. Во третата најмоќна економија на светот има многу празни недвижности.

Затоа има многу куќи по поволни цени, па дури и бесплатни и на сајтовите можат да се најдат под називот “akiya banks”, што на јапонски значи празни куќи.

На еден сајт има куќи кои се бесплатни, а оној кој ќе се всели треба да плати данок и провизија на агенцијата.

Овие куќи се стари, и ќе мора да се адаптираат, но и за тоа локалните власти нудат субвенции, пишува bizlife.

фото bizlife

Translate »