КОЛКУ Е (НЕ)БЕЗБЕДЕН ИНТЕРНЕТОТ?

loading...

Во текот на минатата година, еден од тројца жители на земјите членки од Европската унија, на возраст од 16 до 74 години, пријавиле безбедносен инцидент додека биле на интернет, покажуваат податоците на „Еуростат“.

Како најчест инцидент се наведува кражба на инцидент. Вкупно 25% од жителите на ЕУ пријавиле дека примиле лажни пораки, додека 12% од испитаниците имале искуство со пренасочување на лажни интернет страници кои бараат лични податоци.

Со најмногу ризици на интернет се соочиле жителите на Данска (50%), по што следуваат: Франција (46%), Шведска (45%), Малта и Холандија (по 42%), Финска (41%) и Германија (40%).

Колкав е процентот во нашата земја на следниот линк!

Translate »