(ВИДЕО, ФОТО) Египет отвори 160 саркофази, некои запечатени со „проклетство“

loading...

Пред неколку века, Египќаните ги погребаа своите мртви во дрвениот град на мртвите – Сакари. Со цел да ги заштитат гробовите на нивните најблиски од кражба, тие знаеле како да напишат таканаречена клетва на sидовите на гробниците. Археолозите неодамна открија некои вакви „заштитени“ саркофази.

Големите антички гробишта на Сакара се наоѓаат на околу 30 км јужно од современиот Каиро. Во неа е сместена најстарата зачувана скала пирамида во светот, поради што е запишана на списокот на светско наследство на УНЕСКО во 1979 година.

Античките свештеници ги ставале мртвите во дрвени ковчези украсени со хиероглифи. Саркофазите потоа биле запечатени и закопани во гробници над или под нивото на песок.

Археолозите откриле 160 саркофази со човечки мумии во областа во последните три месеци, кои планираат да ги изложат во музеите ширум Египет во иднина. Тие исто така отворија неколку за да ја разгледаат нивната содржина.

Што велат клетвите во гробниците?

Експертите велат дека на некои гробни sидови во Сакара биле напишани пцости со предупредувања за натрапници.

Египтологот Салима Икрам од Американскиот универзитет во Каиро анализираше некои мумии на животни пронајдени во Сакара минатата година.

Таа за Бизнис инсајдер објасни дека предупредувањата како клетви во гробовите каде се закопани мумиите главно служат за да ги одвратат натрапниците од кражба.

„Овие предупредувања генерално наведуваат дека ако нечиста личност влезе во гробот, тогаш советот на богови има право да го казни сторителот и да му го пресече вратот како на гуска“, рече Икрам.

Проклетството цитирано од археологот е пронајдено во гробот на везирот Анхмахор, слуга на фараонот, кој живеел пред повеќе од 4.000 години за време на 6-та египетска династија.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1312367375975677953&lang=en-gb&origin=https%3A%2F%2Frabotnik.com.mk%2F%25d0%25b2%25d0%25b8%25d0%25b4%25d0%25b5%25d0%25be-%25d1%2584%25d0%25be%25d1%2582%25d0%25be-%25d0%25b5%25d0%25b3%25d0%25b8%25d0%25bf%25d0%25b5%25d1%2582-%25d0%25be%25d1%2582%25d0%25b2%25d0%25be%25d1%2580%25d0%25b8-160-%25d1%2581%25d0%25b0%25d1%2580%25d0%25ba%25d0%25be%25d1%2584%25d0%25b0%25d0%25b7%25d0%25b8-%25d0%25bd%2F&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Анкмахор е закопан во мастаба: надземна гробница во форма на правоаголна кутија. Слични мастаби биле изградени низ целиот Египет и во близина на пирамидите во Гиза и биле стандарден вид гробница во пред-династичкиот и раниот династички период. Мастаба потекнува од арапскиот збор за клупа, бидејќи од далечина изгледа како клупа од тули.

Ако грубо би ја превеле клетвата чија цел е да го заштитиме вечното живеалиште на Анхмахор, ќе прочитаме предупредување дека сè што некој „ќе му направи на мојот гроб, ќе му биде направено на негова сопственост“. Проклетството исто така предупредува дека везирот бил поучен во тајни магии и дека тој ќе ги наполни „нечистите“ натрапници со „ужасот од гледање духови“.

Ако некој бил фатен како краде гроб на висок службеник, тој веројатно бил претепан или му бил отсечен носот, рече Икрам.

Од друга страна, во гробот на Анкамахор има и пораки за оние со чиста намера. Тие наведуваат дека везирот ќе ги заштити на дворот на Озирис, господарот на египетското подземје. Античките Египќани верувале дека Озирис им судел на мртвите души пред да заминат во задгробниот живот, пренесува хрватскиот индекс.

Археолог кој починал со чудна смрт

Записите пронајдени во гробници како оние на Анхмахор донекаде потсетуваат на клетви од хорор филмови во кои археолозите кои отвораат запечатена гробница или саркофаг завршуваат мртви или стануваат жртви на клетвата.

Од таа причина, некои локални жители не сакаа да присуствуваат на отворањето на саркофагот, затворен повеќе од два века.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-1&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1258333014347710465&lang=en-gb&origin=https%3A%2F%2Frabotnik.com.mk%2F%25d0%25b2%25d0%25b8%25d0%25b4%25d0%25b5%25d0%25be-%25d1%2584%25d0%25be%25d1%2582%25d0%25be-%25d0%25b5%25d0%25b3%25d0%25b8%25d0%25bf%25d0%25b5%25d1%2582-%25d0%25be%25d1%2582%25d0%25b2%25d0%25be%25d1%2580%25d0%25b8-160-%25d1%2581%25d0%25b0%25d1%2580%25d0%25ba%25d0%25be%25d1%2584%25d0%25b0%25d0%25b7%25d0%25b8-%25d0%25bd%2F&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Икрам исто така верува дека постои ризик при работење со мумии, иако мисли на световни суштества како антички микроби или габи.

„Ако луѓето носат ракавици и маски, сè треба да биде добро“, рече таа.

Верувањето дека во гробниците може да има опасни патогени микроорганизми, делумно произлегува од приказната за славниот археолог Хауард Картер, кој го ископа гробот на кралот Тутанкамон во 1922 година. Имено, член на неговата експедиција, Џорџ Херберт, почина од необична, ненадејна смрт само шест недели откако ја отворија кралската погребна комора.

Сепак, понатамошните истражувања покажаа дека Херберт починал од труење на крвта откако го каснал заразен комарец.

Ако некои сè уште се сомневаат дека Херберт починал поради природни околности, треба да се напомене дека немало проклетство на ѕидовите на гробот на Тутанкамон и дека Картер починал 20 години по неговото големо откритие.

Translate »