Мистерии и чуда на РЕМ фазата на спиење

loading...

Често мислиме дека неистражените мистерии и чуда се наоѓаат на највисоките планински врвови или во најдлабоките океани, и целосно забораваме дека секоја вечер ни се случува вистинско чудо – спиење.

Ние сме толку навикнати на идејата за спиење што често не размислуваме за тоа како е чудно тоа што нашите умови се оддалечуваат од свесни мисли за околу седум часа на ден. Иако сите циклуси на спиење се фасцинантни, циклусот спиење на РЕМ (Сан брзо движење) се смета за еден од најмистериозните. Некои навистина чудни работи почнуваат да се случуваат на нашето тело и мозок секоја вечер, и ние самите не сме свесни за тоа …

Пред фазата на спиење на РЕМ, нашата телесна температура е пониска и нашето тело функционира побавно отколку кога сме будни. Длабоко вдишуваме, нашите срца звучат побавно, а нашите мускули се релаксираат. Првата фаза на РЕМ започнува околу 70 до 90 минути откако ќе заспиеме.

При влегување во фазата на спиење на РЕМ, дишењето се забрзува, станува неправилно и плитко. Очите се движат брзо, а мускулите стануваат неподвижни. Срцевите ритми и крвниот притисок се зголемуваат. Нашите функционални функции растат над нормалното ниво. Всушност, нашето тело станува толку активно (хиперактивно). 52% проценти повеќе крв се влева во мозокот за време на фазата на РЕМ отколку кога сме будни.
Фазата на спиење РЕМ зафаќа околу 20-25 проценти од вкупниот сон. Се случува во неколку (просечни 4-5) прилики, кои се многу кратки на почетокот на ноќта, а најдолго на крајот.

Откако веќе влеговме во фазата на РЕМ, пораките се испраќаат до кортексот на мозокот, дел од мозокот кој, според некои научници, е “одговорен за учење, размислување и организирање на информации”. Во оваа фаза веќе почнуваме да сонуваме. Нелогичните и сложени слики и информации почнуваат да се движат низ нашиот мозок, додека нашите очи постојано се неправилни и случајно се движат. Сето ова придонесува за тоа да мислиме дека сонот е реален, зошто понекогаш се будиме во пот, плач или дури и насмеани.

За наша среќа, ние не делуваме од нашите соништа, а причината е парализа на мускулите. Инхибиторите на невроните поминуваат низ крвта за време на фазата на РЕМ, па во тој момент физички е невозможно да се движат мускулите. Се разбира, не сите мускули во телото се блокирани. Сè уште можеме да дишеме, нашите срца се уште тропаат и нашите очи се движат. Но, затоа не можеме да зборуваме и да ги движиме рацете и нозете.

Парализата на телото за време на оваа фаза е многу корисна. Замислете што ќе се случи ако вашето хиперактивно тело почна да го имитира сè што правиш во сон. Но, некои луѓе не се парализираат за време на спиењето. Ова е опасен медицински проблем наречен REM Sleep Disorder, или Parasomnia, кој обично ги погодува средовечните мажи.

Сè уште знаеме многу малку информации за тоа што точно се случува во нашите мозоци и телото за време на фазата на РЕМ, но оваа мала работа што ја научивме е сосема доволна да ни покаже во каква авантура влегуваме секоја вечер.

Translate »