Храна која е добра за коските!

loading...

Супстанцијата која ја има главната улога во градењето и заздравувањето на коските е калциумот. Витаминот D, пак, го засилува неговото дејство и ја подобрува апсорпцијата. Тој е важен витамин за растот на коските.

Овие две така важни хранливи материи можат да се набават преку храната. Некои одредени видови храна се многу богати со калциум и витамин D. Консумирањето го намалува ризикот од развој на остеопороза и други болести поврзани со коскениот систем.

Возрасните луѓе, особено по 50-годишна возраст имаат потреба просек од околу 1000 мг калциум и 200 IU (интернационални единици) витамин D.

Меѓу сета богата со калциум и витамин D храна издвоивме некои со особено завидна количина на овие така важни за коските материи.

Translate »