Најинтересните места во светот: Авенијата Баобаб во Мадагаскар

Авенијата Baobaba, исто така позната како Алое Баобаб, се наоѓа во Мадагаскар, но слични сцени може да се видат во неколку делови на Африка. Овој пејзаж привлекува патници од целиот свет, што ја прави една од најпосетените локации во регионот, а од 2007 година официјално стана првиот национален споменик на Мадагаскар.

Овде, десетици високи дрвја и над 30 метри го опкружуваат стариот тесен правлив пат. Локално позната како ренала (Мајка на шумата), овие дрвја припаѓаат на највисоките баобаби во светот: Adansonia grandidieri, именувана по француските ботаничари од 19 век, Мишел Адансон и Алфредо Грандие.

Translate »