КОЈ ЖИВЕЕ ВО ЧЕРНОБИЛ ДЕНЕСКА?

loading...

Трагедијата во Чернобил е една од најголемите нуклеарни катастрофи во историјата на човештвото. Научниците сé уште внимателно истражуваат што се случува во областа близу до поранешната електрана.

Последната епизода од серијата Чернобил, снимена по вистинските настани што следеа по експлозијата во нуклеарната централа, беше емитувана на HBO деновиве.

Експлозијата во четвртата погонска единица на нуклеарна централа доведе до ослободување на радиоактивни материи  400 пати поголемо количество отколку што тоа беше случај кога атомската бомба беше фрлена врз Хирошима во 1945 година.

Постојат различни проценки за бројот на жртви во Чернобил. Според официјалните податоци на ОН, само 50 луѓе загинаа во несреќа, а уште 4.000 луѓе загинаа од зрачење.

Бројни студии покажаа дека стотици луѓе биле погодени од радиоактивно зрачење по експлозијата.

Се проценува дека, земајќи го предвид периодот од две децении по катастрофата, директно или индиректно, од експлозијата во Чернобил починале „200.000 луѓе.

Трагедијата во Чернобил останува најголемата технолошка катастрофа во историјата на човештвото.

Со години, научниците проучуваат што се случува и областите каде нивото на радијација е најголемо. Тие се обидуваат да утврдат кои се влијанијата врз животната средина.

Радијацијата во боровата шума во близина на фабриката беше толку голема што дрвјата веднаш се исушија, а речиси сите животни починаа.

Очигледно е дека оваа област е апсолутно несоодветна за животот и ќе остане мртва барем неколку века (со оглед на брзината со која радиоактивните нешта се распаѓаат и престанува да биде опасна за животната средина).

Сепак, денес, 33 години по несреќата, забраната зона се претвори во вистински резерват. Сега таму  живеат мечки и бизони, волци,  диви свињи, коњи и многу други животни и птици.

Пред пет години, научниците во Црвената шума, како што вика, инсталираа 42 видео камери кои реагираат на движењето на живите суштества. После тоа, тие започнаа “попис” на шумските жители.

Истражувачите беа изненадени кога откриле дека во шумата е сеуште високо зрачењето но дека речиси нема негативно влијание врз дивиот свет во Чернобил.

Се разбира, постојат некои отстапувања. На пример инсектите се пократки отколку надвор од шумата, а глодарите имаат значително помало потомство.

Сепак, овие слики се неверојатни. Според научниците, животните биле многу поотпорни на радијација отколку што очекувале.

Се разбира, сè е поради фактот дека немаше луѓе околу нив.

“Се чини дека присуството на луѓето има многу полоши ефекти врз дивиот свет од нуклеарна катастрофа”, заклучува шпанскиот биолог Херман Орисаола.

Може ли оваа област да биде населена?

Нивото на радијација околу нуклеарната централа во Чернобил сега е многу пониско од веднаш по несреќата, но сепак е многу опасно за луѓето.

Најблискиот град Pripjat, беше прогласен за ненаселив во наредните 24 илјади години.

Сепак, ова не значи дека оваа територија не може да се користи на друг начин. На пример, на годишно ниво околу 70 илјади туристи ја посетуваат ограничена област.

На саркофагот се наоѓаат околу 4.000 соларни панели кои ја покриваат уништената реакторска зграда. Нуклеарната централа се претвори во соларна енергија.

Во исто време, загадувањето од радијација во шумата е нерамномерно. Канадскиот биолог Тимоти Мусу го спореди со„ јорган“.

“Некои области се многу, многу радиоактивни, и малку е веројатно дека ќе се сретнете со ова ниво на зрачење на Земјата. Во некои реони, воопшто нема зрачење”, објаснува тој.

За подобро да разберат кои области се најопасни, научниците од Универзитетот во Бристол составија детална тродимензионална карта за радијација во Црвената шума.

Откако саркофагот е инсталиран во 2016 година, зрачењето од експлодираниот нуклеарен реактор е 10 пати помало.

Сепак, последиците од катастрофата сè уште се чувствуваат надвор од погодената област.

На пример, студијата од минатата година покажа дека кравите во областа на Ровен сè уште даваат млеко  со три и пол пати повисоки дози од дозволениот радиоактивен цезиум-137.

Проценките за тоа што ќе се случи во оваа област се драстично различни, но научниците се согласуваат во едно.

Малку време помина  од нуклеарна катастрофа  и луѓето  се уште има да ги чуствуваат последиците од  трагедијата во Чернобил.

Translate »