НЕВАКЦИНИРАНИТЕ МОЖЕ НЕНАДЕЈНО ДА ПОЧИНАТ ДУРИ И ШЕСТ МЕСЕЦИ ПО ПРЕЛЕЖАН КОВИД: Сериозно предупредување на анестезиологот Удовичиќ

Младите невакцинирани луѓе кои ја надминаа короната со поблага форма не смеат да бидат сигурни дека нема да имаат некоја од посериозните компликации во пост -ковид периодот. Вирусот дефинитивно остава трајни последици, особено на крвните садови, и нема дијагноза што може да ја види целата штета. И тоа сигурно ќе го промени квалитетот на нивниот живот, а со тоа и ненадејна смрт кај пациенти кои, на пример, имале ковид во последните шест месеци, па дури и една година, вели анестезиологот, полковник д-р Иво Удовичиќ, командант на болницата „Карабурма“.

Д-р Удовичиќ објаснува дека вакцината против вирусот е како панцир на војниците во армијата.

– Кога сте напред, панцирот сигурно ќе ве заштити и од куршуми и од шрапнели. И ако одите на куршум, подобро одете со панцир. И ако одите по вирусот, подобро одете со антителата што ќе ги создаде вакцината. Затоа што никогаш не знаеш како можеш да се снајдеш со короната и постковидот – објаснува командирот на болницата, пишува српски Блиц.

Според него, одделот за интензивна нега во болницата „Карабурма“ е целосно исполнет.

-Во последниве денови, луѓето доаѓаат во болница со исклучително тешка клиничка слика, многу потешка отколку во претходните бранови.

– Имаат изразена хипоксемија, т.е. недостаток на кислород. Тие бараат висок проток на кислород веднаш штом ќе влезат низ вратата. Овие пациенти имаат билатерална пневмонија со тешко оштетување на белите дробови – вели д -р Удовичиќ.

Оштетувањето на белите дробови е неповратно

Тој вели дека оштетувањето на белите дробови по прележењето на болеста е неповратно. Возрасната граница е значајно префрлена и на помладата популација и во овој бран, што, како што додавај, е последица на недостатокот на вакцинирани лица во таа група.

-И, за жал, во претходниот месец, имаме многу млади луѓе кои починаа, 30-годишен пациент почина овде, тој беше невакциниран. Во други болници, имаше смртни случаи на млади луѓе на возраст од 19-20 години. Тоа е најтешкиот дел. И сите тие се невакцинирани. Сите млади луѓе со тешка клиничка слика што лежат кај нас се невакцинирани. И оние кои завршија на интензивна нега горко се покајаа. За жал, за некои е предоцна да се вакцинираат, а за други исто така е доцна, бидејќи тие сигурно ќе имаат некои од последиците од инфекцијата со ковид – додава докторот.

Translate »