Фотографии од градови низ светот снимени со дрон! Што би покажале фотографиите од градовите во Македонија?

loading...

 

Се повеќе ја менуваме Земјата за подобро да ја прилагодиме на нашите потреби. Градовите се повеќе се шират и се повеќе влијаат на пејзажот и се индикатор на се поголемото човеково влијание на планетата. Додека планираниот урбанизам ни ја покажува идејата за иднината и одржливоста на градовите, фотографиите ни ја покажуваат состојбата и промените кои се подобри или полоши. Фотографиите снимени од воздух со денешните технолошки можности и дронови ни дава шанса да се восхитуваме на естетиката која сме ја создале или да се запрашаме пред хаосот кој сме го предизвикале. Тие фотографии не ставаат пред преиспитување за да ја разбереме големината на нашата одговорност за почитување на просторот или нашата неодговорност во неговото уништување. Фотографиите од нашите градови без двоумење и извинување ги прикажуваат градовите такви какви се, односно такви какви ние ги создаваме. Фотографиите не можат да го претстават градот онаков каков што треба да биде, но можат да ни ги покажат квалитетите и грешките.

Преземено од Порта 3

berlin

Берлин, Германија

barca

Барселона, Шпанија

madrid

Мадрид, Шпанија

lion

Лион, Франција

pariz

Париз, Франција

гвадалахара.мексико

Гвадалахара, Мексико

mexiko

Мексико Сити, Мексико

vatican

Рим, Италија

песароит

Пескара, Италија

vien

Виена, Австрија

ny

Њујорк, САД

san_f

Сан Франциско, САД

miami

Мајами, САД

mosc

Москва, Русија

sankt

Санкт Петербург, Русија

vancuver

Ванкувер, Канада

sangaj

Шангај, Кина

peking

Забранетиот град, Пекинг, Кина

hong

Хонг Конг, Кина

rio2

Рио де Жанеиро, Бразил

©2011 Joana Franca

Бразилија, Бразил

l4

Лондон, Велика Британија

istanbul

Истанбул, Турција

amsterdam1

Амстердам, Холандија

atina

Атина, Грција

sk

Translate »